Назад

25 директори от цялата страна посетиха иновативно училище в гр. Банкя

На 22.10.2019 г., 25 директори от цялата страна, преминаващи обучение по Национална програма „Квалификация“ в Националният център за повишаване на квалификацията на  педагогическите специалисти (НЦПКПС) посетиха 78. СУ – иновативно училище „Христо Смирненски“ в гр. Банкя.

     В модерно проектираната зала на училището специален гост бе заместник-министър на образованието и науката г-жа Таня Михайлова. В своето обръщение към участниците тя подчерта изключителната важност на учителската професия, в която днешният учител следва да бъде мотиватор и вдъхновител на съвременото поколение.

     Сред останалите официални гости на събитието бяха г-н Димитър Асенов – директор на НЦПКПС, както и екипът от отдел „Квалификация“ на НЦПКПС.

     Учениците от 3-ти „г“ клас с класен ръководител д-р  Детелина Георгиева ( първият сертифициран преподавател и обучител по саундпейтинг) представиха обучение по математика чрез творчество по иновативния метод  „Саундпейнтинг“.

     Системата е създадена от Уолтър Томпсън през 70-те години в САЩ. Саундпейнтингът е език от жестове за създаване на мултидисциплинарни, импровизирани композиции от звук, образ, движение, слово, спонтанно в реално време.

     78-мо СУ в гр. Банкя, с директор г-жа Димитрийка Герасимова, е първото училище в България, което от няколко години прилага саундпейнтинг в подкрепа на обучението и взаимоотношенията в началния етап на образование.

     Проведе се кратка презентация  за запознаване със системата Саундпейнтинг, нейното приложение, история, като алтернативен иновативно-интерактивен метод в обучението и възпитанието.

     В заключителната си част от посещението авторът на книгата – „130-годишната летописна история на 78 СУ „Христо Смирненски“ и учител по история в 78 училище г-н Методи Христов, разказа историята на училището.

     С богата си колекция от снимки, купи и медали музеят на училището  гордо сподели своите паметни моменти и обогати информацията ни за неговото 130-годишно съществуване.

Skip to content